Фермерите от Северозападна България допускат зърнена криза догодина. Голяма част от есенниците вече са съсипани заради сушата. Експерти обещават, че няма да има режим на водата в страната. В Монтанско все пак молитви за дъжд се правят още от лятото.

За състоянието на посевите и очакванията за лоша реколта сигнализираха зърнопроизводителите от Северозападна България. Първият по-голям снеговалеж в региона те посрещнаха с радост на деца.

Емил Горанов обработва над 2000 дка. земя в Монтанско, но дъжд не е виждал от месеци.

"Водоснабдяването в почвата е много малко. По всичко личи, че няма да е хубава реколтата и зърнена криза може и да има", заяви Емил Горанов, зърнопроизводител.

Проблемите на Емил имат и хората, които обработват само собствените си зеленчукови градини. В село Горно Церовене най-актуалната тема през последните месеци е  сушата. Спасяват насажденията с вода от чешмата.

Тази година са паднали с 30% по-малко дъждове от нормата. Според експерти валежите през есенно зимния сезон са основен източник за захранване на реките.

Кметовете на Враца и Монтана вече са обмисляли вариант за режим на водата.

Подобна суха година е била 2000-та. Тогава последните две седмици на декември завалял много сняг и до режим на водата в района не се стигнало. Сега надеждите са същите.