Официалните анализи, които ветеринарната служба поръча в Германия, показват, че в изпратените продукти съдържанието на соя е под 0.1 процента.
"Никой не може да каже, колко е. То е със сигурност под 0.1 процента, но не могат да кажат, колко е точно и затова те казват: Да, има”, заяви министър Мирослав Найденов.
Причината е, че методът не хваща количества под тази стойност.
"Месото е чисто. Значи някъде в подправките е, но то е толкова минимално, че не можем да имаме претенции дори към производителите на подправки, защото то е под санитарния минимум дори за алерген”, каза Кирил Вътев.
В продукта Стара планина на "Сами М” не е открито никакво съдържание на соя и фирмата ще получи лиценза си още днес. От там заявиха, че няма да съдят министерството за щети.
Лицензите на останалите три фирми ще бъдат върнати най-вероятно следващата седмица, когато пристигне и официалният доклад. Те, обаче, ще бъдат санкционирани. Засега не е ясно, каква ще е реакцията им.
"За нас това е под санитарния минимум. Ние не знаем откъде е дошла тази молекула”, от фирма "Кен”, заяви Румен Кузманов.
Откриването на молекули соя на практика означава, че стандартът, който е отрича изцяло съдържанието й в продуктите, на практика е неприложим. Причината е, че соев протеин в минимални количества се среща като стабилизатор в подправките. Заради това следващата седмица ще започне обсъждане на промяната му.