По-малко от три месеца след като беше въведен, стандартът Стара планина за месото и колбасите ще бъде променен. В продуктите на три от четирите фирми, за които беше обявено, че са нарушили стандарта, са открити само молекули соя. Това показват официалните лабораторни анализи от германската лаборатория. Още по темата от Генка Шикерова:

Официалните анализи, които ветеринарната служба поръча в Германия, показват, че в изпратените продукти съдържанието на соя е под 0.1 процента.

"Никой не може да каже, колко е. То е със сигурност под 0.1 процента, но не могат да кажат, колко е точно и затова те казват: Да, има”, заяви министър Мирослав Найденов.

Причината е, че методът не хваща количества под тази стойност.

"Месото е чисто. Значи някъде в подправките е, но то е толкова минимално, че не можем да имаме претенции дори към производителите на подправки, защото то е под санитарния минимум дори за алерген”, каза Кирил Вътев.

В продукта Стара планина на "Сами М” не е открито никакво съдържание на соя и фирмата ще получи лиценза си още днес. От там заявиха, че няма да съдят министерството за щети.

Лицензите на останалите три фирми ще бъдат върнати най-вероятно следващата седмица, когато пристигне и официалният доклад. Те, обаче, ще бъдат санкционирани. Засега не е ясно, каква ще е реакцията им.

"За нас това е под санитарния минимум. Ние не знаем откъде е дошла тази молекула”, от фирма "Кен”, заяви Румен Кузманов.

Откриването на молекули соя на практика означава, че стандартът, който е отрича изцяло съдържанието й в продуктите, на практика е неприложим. Причината е, че соев протеин в минимални количества се среща като стабилизатор в подправките. Заради това следващата седмица ще започне обсъждане на промяната му.