Според винари от Благоевград въвеждането на стандарта за виното ще се отрази на цените на тези, които в момента залагат на повече оцветители и консерванти и по-малко грозде.
„Производители, които правят вина не само от грозде, нормално е това нещо да оскъпи тяхната продукция, но производители като нас, които държат на качеството и ползват единствено и само суровината „грозде" за производство на вино не виждам логика това нещо да повлияе на цената на виното като краен продукт”, каза Николай Бошкилов, управител на винарска изба.
Фалшивото вино се прави най-често от етилов, спирт боя и есенция или от накиснати стафиди със захар. Така производителите успяват да стигнат цена от 75 евроцента или лев и петдесет за бутилка, на каквато стойност е почти целият износ от българско вино.
„Виното се преценява на цвят дали е бистро без странични примеси да няма утайки, частици, да няма опалесценция, след това се проверява аромата на виното - на грозде или на плод, след това ако всички тези първоначални усещания са хармонични, може да се пристъпи към дегустация на виното”, казва инж. Галя Михайлова, ръководител на лаборатория. .
Според винопроизводителите проблем в момента не е качеството на виното, а слабата реколта от грозде.