Ученици от Националната априловска гимназия в Габрово предлагат нов прочит на американския писател Дан Браун. Вместо свещения граал, гимназистите се втурват в търсене на "Заветът на Васил Априлов".

Анаграми, знаци, ключове ... Като в "Шифърът на Леонардо"... Различен е само мотивът.

Идеята за поглед към историята идва спонтанно, от единайсетокласник, по повод 176 - годишнината от създаването на Априловската гимназия.

"Нещото, което аз исках да направим, е интересна игра, която да задоволи нуждите на априловци, а априловци се славим с нашата жажда за знания”, каза Кольо Генев.

"Шифърът на Априлов" е обединил ученици от 9-и, 10-и и 11-и клас. В четири отбора от по шестима души с по един учител за лидер те ще разнищват тайните на осем загадки. Пътят към всяка следваща ще се посочва от отговора на предходната.

Крайната цел е "Заветът на Априлов": "Знанието е богатство. Завещаваме го за да преуспеете."

"Очаквам играта да е много оспорвана и много трудно смятам, че ще излъчим победител”, каза Трифон Трифонов, също ученик от 11 клас.

"Чрез тази игра целим да ги върнем малко назад в миналото, да се прояви интерес към нещо изконно, от което е започнало началото на знанията, на историята и по този начин да отворим тяхното любопитство за един поглед по-назад”, обясни единадесетокласничката Елка Стоянова.

Анна-Мария Чобанова е убедена в способностите на съучениците си и смята, че те ще успеят да се справят със загадките в играта: "Вярвам, че учениците от нашата гимназия ще се справят, защото гимназията се слави със знания.”

Един от ключовете за успеха на "Шифърът на Априлов", в търсенето на който учениците ще се втурнат този петък, всъщност е закодиран в доверието и подкрепата на техните преподаватели.

Във време на стапящи се човешки ценности децата правят някакво интелектуално усилие, не само да го измислят, а и да организират цялата игра...Чест им прамви, че искат и са активни към опознаването на историята и ролята на своето училище в развитието на българското образование изобщо и това никак не е малко”, каза директорът на гимназията - Анна Маринова.