Учени от САЩ са създали светещи в тъмното котки с клетки, резистентни на вируса-причинител на котешкия СПИН, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в "Нейчър метъдс". Постижението може да се използва за предотвратяването на болестта при котките и за усъвършенстване на изследванията върху СПИН при човека.

За целите на проучването специалисти от клиниката "Мейо" в Рочестър, Минесота, са вкарали в котешки яйцеклетки преди оплождането гени от маймуни, блокиращи вируса-причинител на котешкия СПИН. Освен тях в яйцеклетките са били вмъкнати и гени от медуза, които правят лесни за откриване променените гени.

От модифицираните по този начин яйцеклетки са се родили светещи в тъмното котенца. Целта на учените е била да покажат как естествен протеин, предпазващ маймуните макак от СПИН, функционира по сходен начин при котките.

Тестовете върху клетки от флуоресциращите котки са показали, че животните са се родили с резистентност на Фелинния имунодефицитен вирус (ФИВ), който причинява котешкия СПИН. Специалистите обясняват, че вирусът ФИВ действа при котките така, както ХИВ при човека – унищожава борещите се срещу инфекции Т-клетки.

"Изследването ни предоставя безпрецедентната възможност да изучаваме ефектите на осигуряващите защита срещу болестта протеини при създания, уязвими за СПИН", пишат авторите на проучването.