Според правителството, мнозинството и "Новото време", проектобюджет 2005 ще осигури на България икономически растеж и по-високи доходи на хората. Според опозицията, този бюджет е сделка.

"Гласувах против този бюджет, който очевидно е бил спазарен не миналата седмица, а преди една година на яхтата в Монако под зоркия поглед на Доктора", каза Стойчо Кацаров от ОДС.

"Гласувах против, защото този проект за бюджет от обсъждане на политика, необходима за България, се превърна в една търговска сделка между едно управляващо малцинство и брокерската яхтена дружина, кръстена "Новото време"", коментира Михаил Миков от "Коалиция за България".

Финасовият министър Милен Велчев благодари на мнозинството и "Новото време" за подкрепата на бюджет 2005.

"Приемането на този бюджет ни дава гаранции, с ръка на сърцето мога да кажа, че той ще ни постави на прага на обединена Европа и, надявам се, България ще направи още една важна крачка -крачка по пътя към европейското си бъдеще", заяви министър Велчев.

"Трябва винаги да се теглят и изводи, поуката е много важна да си направим така, че може всички да се позамислим и да видим как да действаме в полза на страната", посочи премиерът Симеон Сакскобургготски.

Обещанието на мнозинството е до 15 декември бюджет 2005 да бъде одобрен окончатерно и на второ четене в парламента.