Опозицията в парламента декларира,че няма да подкрепи държавния бюджет за 2005 година. Това стана ясно по време на дебатите в парламента. НДСВ, ДПС и "Новото време", се споразумяха да подкрепят правителството. Прокетобюджетът за 2005 година, ще бъде гласуван утре в Народното събрание.

Според сините и червените депутати с предлаганите в бюджета за догодина 7 % увеличение на пенсиите и минимална заплата от 150 лева доходите на българите няма да бъдат увеличени реално, защото това увеличение е минимално спрямо инфлацията и поскъпването на живота. Опозицията остро реагира,че премиерът не беше в пленарна зала по време на дебатите.

"Това е предизборен бюджет - след нас и потоп. В този бюджет е заложено замразяване и дори намаляване на доходите. А такива, каквито сме сега - голи и боси, кой ще ни иска в Европа", каза Сергей Станишев - председател на ПГ на коалиция за България.

"СДС няма да подкрепи този бюджет, защото това не е бюджет на растежа и няма да осигури на българите достойно място в Европа", категорична е Надежда Михайлова - председател на ПГ на СДС.

Според финансовия министър Милен Велчев, бюджет 2005 ще осигури стимулиране на бизнеса с предвиденото намаляване на корпоративния данък до 15 %, ще осигури повишаване на пенсиите и на заплатите в бюджетната сфера с по 7 на сто, ще има достатъчно средства за образование, здравеопазване, борба с безработицата. Заложените приходи са 10 млрд. 332 млн. лв.

"През следващата година България ще бъде в началота на списъка на страните със стабилна икономика", заяви финансовият министър Милен Велчев. 

"Новото време" ще подкрепи бюджет 2005, при гласуването му утре, защото министър Велчев се съгласи за българското образование да бъдат отпуснати към предвидените за следващата година още 135 млн. лв.