Бедствено е положението във Видинско след градушката. Три села са силно пострадали от дъждовете и градушката, които паднаха преди броени дни. Най-засегнати са хората в село Бело поле. Там повече от 600 къщи са с изпочупени покриви. Няма къща, пощадена от градушката.

„Бомба да беше паднала на единия край другия щеше да бъде спасен. Щъркелчетата със счупени крила просто ги влачеха по земята, нещо страшно. Една жена докъде да успее да отиде там до някакво покривче се е пазила с ръката си, ръката й е счупена. Представяте си какво е представлявала градушката, за да счупи една кост на ръката”, разказа Детелина Лукова, зам.-кмет на община Ружинци.

Общината описва щетите. Ще се търсят пари, за да се помогне на хората. Повечето пострадали вече сами търсят начини да ремонтират къщите си. Някои обаче нямат нито финансова, нито физическа възможност да се справят с последиците от бедствието.

„Ние сме на улицата. Всички постройки сам развалила, за да съм събрала за едно легло да има къде да се свием да останем жива. И съм на 78 години такова чудо насам видела", оплака се Венка Антова, жител на с. Бело поле.

Отпуските в община Ружинци са прекратени. На извънредно заседание утре ще се търсят начини за финансиране на ремонтите на най-засегнатите сгради - основното училище, детската градина и здравната служба.