Отпаднали са всички основания за задържането на Ениз Ченгел - собственик на фирмата-превозвач „Ентуртранс”, наела автобуса катастрофирал на автомагистрала „Тракия” автобус, съобщи МВР. От там определиха като неверни твърденията за „покровителство на МВР” над собственика на фирмата.

От вътрешното ведомство съобщават, че Турският бизнесмен е обявен за издирване на 16 септември 2009 Г. на основание на европейска заповед за арест, издадена от съда в Констанца, Румъния. Ченгел бил осъден на 3 години и 6 месеца затвор за нанасяне на удар с нож в бедрото на румънски гражданин, като нараняването е създало опасност за живота му.

Ениз Ченгел е задържан на 5 октомври 2009 г. в Малко Търново. Бургаският окръжен съд обаче отказва екстрадиция, като му определя мярка за неотклонение „домашен арест”. Решението на окръжния съд е потвърдено от Апелативния съд в Бургас.

По-късно, с решение на съда в Констанца от 9 април 2010 г., е отменена присъдата на Ченгел, на базата, на която била издадена европейската заповед за арест, след което Бургаският окръжен съд отменил мярката за неотклонение.

Така отпада и основанието за общодържавното издирване на турския гражданин. От този момент нататък лицето не фигурира в базите данни на правоохранителните служби, посочват от МВР.