Беларуският президент Александър Лукашенко ще може да се кандидатира за трети пореден мандат на предстоящите избори. Това показват резултатите от референдума, който се проведе вчера.

Централната избирателна комисия съобщи, че мнозинството от гражданите на Беларус са отговорили положително на зададения на референдума въпрос.

Избирателите трябваше да посочат дали са съгласни да отпадне конституционното ограничение за максимум два президентски мандата за един и същ човек и дали сегашният президент Александър Лукашенко да се кандидатира отново - за трети пореден път. Над 77% от регистрираните гласоподаватели са подкрепили възможността Лукашенко да остане начело на държавата.

Наблюдателят от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Георг Ширмбек определи като фарс референдума и парламентарните избори в Беларус. Това пише днес германският в. "Нойе оснабрюкер цайтунг".

Според Ширмбек, изборният ден в Беларус е бил перфектна инсценировка. Депутатът от Християндемократическия съюз в Бундестага твърди, че имената на нежеланите кандидати в списъците за гласуването са били зачеркнати. Така, по думите му, Александър Лукашенко си е осигурил фалшиво мнозинство за трети президентски мандат.