Студентите протестираха под прозорците на властта срещу драстичното орязване на бюджетите на университетите. Намаляването на държавните субсидии, според тях, се отразява директно на качеството на образованието, което получават.

Все по-често студентите избират модерни европейски лаборатории пред родните, плачещи за ремонт. Освен от отлива на студенти, деканът на химическия факултет на Софийския университет е притеснен и от отлива на преподаватели.

"Освен минимална лабораторна инфраструктура, нещо, което виждате, че тук не е на ниво, са необходими доста консумативи и химикали, които ние изцяло финансираме от проектна дейност. Държавата отдавна не финансира нашите практикуми и практики", коментира проф. Тони Спасов.

Тъжната картина на родното образование изкара студентите под прозорците на властта. Едно от основните искания на студентите е бюджетите на университетите да се върнат на равнището от 2009 година и да бъдат осигурени допълнителните 24 млн. лева за новоприетите студенти.

„Най-малкото е неуважително и не е справедливо. Това не е демокрация в крайна сметка - лишават ни от права”, смята Елияна Михайлова.  

Заедно със студентите на протест излезе и деканът на химическия факултет.

"Това, което предлагаме на тези млади хора са едни евтини дипломи, зад които не стоят знания, не стои квалификация. Това човек може да купи почти навсякъде. От това ни боли нас, хората, които съзнателно сме се изграждали”, каза той. 

На заседание на образователната комисия в парламента стана ясно, че правителството ще осигури допълнителни 40 млн. лева за образованието за следващата година. Парите ще бъдат разпределени по равно между средното и висшето образование.