Двама каяк ентусиасти ще се впуснат в леден рафтинг по Дунав в края на януари. Те ще изминат 416 км по ледените води на реката от Видин до Силистра в продължение на 4 дни, за да наберат средства в защита на 4 вида застрашени от изчезване птици.

Инициативата е на 34-годишният Александър Паздерски от компанията за еко почивки Go Wild. Той е член на Британската каяк асоциация и се занимава със спорта от близо 20 години. Другият ентусиаст е 23-годишният Борислав Найденов, който има 6 години опит като водач на рафтинг групи в България и чужбина.

"Решихме се на този рафтинг, за да привлечем общественото внимание към проблемите на застрашените птичи видове в региона, за да тестваме възможностите си и не на последно място, да си направим един приятен зимен преход по реката”, сподели Паздерски.

Никой до момента не е гребал на подобно разстояние през зимата на температури под нулата, заявяват от Go Wild.

Четирите защитени птици, за които авантюристите ще се спуснат по Дунав са малък корморан (Phalacrocorax pygmaeus), белоока потапница (Aythya nyroca), морски орел (Haliaeetus albicilla) и къдроглав пеликан (Pelecanus crispus).

Планираните дати за рафтинга са 20-23 януари, но подлежат на промени заради времето.