Трябва ли му на един град католически храм, ако там не живее нито един католик. Кой е по-голям католик и от папата? Рада Домусчиева разказва една история от Видин.

Обвита в мистерия католическа църква се строи от три години - в началото на града, точно на Околовръстното шосе. Пред рушащия се видински химически гигант от социалистическо време.

Собствениците на имота и на църквата отказват да говорят официално. В общината обаче са се подготвили, въпреки че официално нямат нищо общо с проекта.

"Църквата се строи на частен терен е се финансира със собствени средства, като предприятието, пред което се строи, няма нищо общо с финансирането на катедралата”, обясни Цветан Асенов.

Не само общината - никой няма достатъчно информация за катедралата. Дори и Православната видинска епархия. Екипът ни потърси информация за църквата, но им беше обяснение, че във Видин католици няма.

"Католици е имало в Чипровци до въстанието, което е избухнало през 17-и век. След това се изселват и отиват в Банат. На територията може да има някои католици от смесени бракове”, смята Дядо Сионий.

Във Видин се носят легенди, че църквата е знак на благодарност от един от собствениците на завода за това, че като дете оцелял след тежко премеждие. И, че всъщност се строи с амбицията да отвори пазар за религиозен туризъм от другата страна на Дунава.