Само за едно денонощие - лавина от писма в пощата на bTV за фирми, които бавят заплатите на служителите си. След новината от вчера, че некоректни работодатели отиват на прокурор, хората  излизат на  протести в няколко града.

Първите писма на зрители получихме буквално след излъчването на репортажа ни за забавени заплати. Сигнали идваха и днес през целия ден. Това означава, че броят на некоректните работодатели е доста по-голям от официално оповестените 11, които отиват на прокурор. Само в нашата поща сигналите са над 150.

Строителна фирма от Пловдив, която не попада в оповестения от министъра списък, вече три месеца не плаща заплати. Дело на Фирма “Сиенит" са двата пловдивски мола. В момента строи луксозен комплекс. Опитахме на място да разберем от истината за неполучените заплати, но бяхме учтиво изгонени от служител на фирмата. Според него не сме  си платили за  правото да стоим на тротоара пред стоящата се сграда

Един от работниците се съгласи да разкаже историята, но само срещу уговорката, че няма да показваме лицето му. Вече три месеца не е получават заплата и не може да плаща сметките си за ток и вода.

Оказва се, че в пловдивската инспекция по труда отлежават осем сигнала срещу фирмата. Всичките са за неплатени заплати.

“Съответно за всичко това е давано предписание със срокове за изпъление. И последните проверки са съставени два акта на дружеството за това, че не изпълнява тези свои задължения", каза инж. Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив.

Очевидно двете наказателни постановления не плашат шефовете на фирмата. Те са на стойност между хиляда и 500 и 10 хиляди лева.

По информация на bTV заплати в “Сиенит” няма заради забавени междуфирмени плащания. Всичките ни опити да се свържем с ръководството на "Сиенит" днес се оказаха безплодни. От писмата, които не спираме да получаваме става ясно, че напрежението сред работниците, оставени без заплати в различни предприятия и различни градове на страната расте. В четвъртък на площада в Кюстендил ще има митинг, местна фирма не е плащала от една година.

Обявените 11 фирми са най-фрапиращите случаи от проверки на инспекцията по труда през миналата година. Разбира се, инспекцията не е проверила всички съществуващи фирми у нас. Ние обаче препратихме вашите сигнали на компетентните служби, съветът ни е - пишете им и вие.

На този фон тревожна статистика - България е на трето място в Европейския съюз по ръст на безработицата през последната година, показват публикувани днес данни на Евростат. От края на 2009 г. до края на 2010 г. делът на безработните у нас е нараснал от с близо 2 процента - до 10 на сто.