Рио де Жанейро ще отбележи днес с големи тържества 80-годишнината на емблематичната за града и всички бразилци статуя на Христос Спасителя.

Милиони са посещавали откритата на 12 октомври 1931 г. 38-метрова статуя, разположена на високия 710 м хълм Корковаду в предградията на града. Покойният папа Йоан Павел Втори идва в града през 1980 г., а наследникът му Бенедикт Шестнайсети ще я посети през 2013 г.

В католическа Бразилия идеята за издигане на гигантска статуя на Христос витае от далечни времена. С практическата й реализация обаче се заемат едва през 1922 г., когато най-голямата страна в Южна Америка отбелязва 100-годишнината от независимостта си. Строго погледнато монументът има няколко автори. Статуята на Христос Спасителя е проектирана от местния
инж. Хейтор да Силва и художника Карлос Освалд и е изработена от френския скулптор Пол Ландовски.

Изграждането на гигантската статуя е огромно предизвикателство пред строителите в Бразилия през първата третина на ХХ век. Основата на фигурата на Христос е изработена във Франция и пренесена през Атлантическия океан на части.

През 80-годишната си история статуята на Христос Спасителя е видяла много. Жителите на Рио де Жанейро просто не могат да си представят града без нея. Близо 4000 души я посещават всеки ден. Туристите позират за снимки, а хорове от цял свят идват да пеят пред нея.

Посетителите търсят вход в 8-метровия пиедестал, но напразно. Някои дори вярват, че в главата на статуята има въртящ се ресторант. Според други разперените ръце на Христос означават не само жест на благословия, но и отразяват изумлението му от постъпките на хората.

През 2006 г. статуята на Христос е обявена за национален паметник и за национална светиня, а година по-късно е включена в списъка на новите седем чудеса на света. Днес 80-годишнината на статуята на Христос Спасителя ще бъде отбелязана с тържествена литургия. Освен това, както се полага, по случай рождения ден ще има празнична торта с дължина 8 метра – по един за всяко десетилетие.

През нощта символът на Рио де Жанейро ще бъде ярко осветен с помощта на най-новите технологии. По случай годишнината е планирано и парти с музика в парка "Фламенко". Зрителите са помолени да дойдат на него облечени в бяло и да носят свещи. Лайтмотив на празненството ще е свят без войни, престъпления и ненавист. Такъв свят, към какъвто е призовавал хората Христос.