Сред жертвите са двама репортери на “Ройтерс” - оператор австралиец и фотограф афганистанец.
Потвърдена беше и смъртта на 39-годишна италианка от “Кориере дела Сера”. Четвъртата жертва е испански журналист от вестник “Ел Мундо”.

Конвоят, състоящ се от осем камионетки и таксита, минавал през тесен планински проход, когато шестима мъже въоръжени с автомати "Калашников" изскочили из засада и махнали на три от автомобилите да спрат.
Първият не се подчинил и увеличил скоростта, но другите два спрели, разказва шофьор, който успял да се измъкне невредим.

Мъжете принудили четиримата журналисти и преводача им да излязат от колата и да тръгнат нагоре по планинския склон, но те отказали. Тогава похитителите започнали да ги замерят с камъни. После застреляли италианската журналистка и един от мъжете.

Това принудило останалите коли да обърнат колите към Джалалабад и да избягат, за да предупредят останалите коли от конвоя.
Заради прашния път колите пътували на разстояние една от друга и често изгубвали останалите от поглед. 

По-късно телата на четиримата били закарани в болница в Джалалабад и идентифицирани от техни колеги.

“Би Би Си” съобщава, че убийството край Джелалабад най - вероятно е с цел грабеж.

Междувременно американският военен министър, Доналд Ръмсфелд, отхвърли всяка възможност на лидера на талибаните, молла Омар, да бъде позволено да напусне обсадения южен град Кандахар.

На север талибаните, обкръжени от опозицията в провинция Кундуз, са съгласни да сложат оръжие, съобщи пред “Би Би Си” генерал Достум от Северния съюз.
В момента той и командващият талибаните в Кундуз преговарят за окончателните условия на капитулацията.
Новината за преговорите беше потвърдена и посланикът на талибаните в Пакистан.

Най-сложният въпрос е съдбата на чуждестранните доброволци, които се сражават на страната на талибаните. Смята се, че в провинция Кундуз са блокирани над 23 000 талибани и чужденци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!