Над 8 000 дървета са спасени от изсичане през миналата година чрез оползотворяването на разделно събрана хартия в София, каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която участва в празник в столичния Южен парк, посветен на Световния ден на опазване на околната среда, който се отбелязва днес.

Оползотворяването на отпадъчна хартия е спестило още 176 млн. киловатчаса електроенергия и 2 милиарда литра питейна вода, сочат данните за участието на гражданите, бизнеса и търговските вериги в София в системите за разделно събиране на отпадъци.

В резултат на разделното събиране и последващо рециклиране на пластмасови опаковки са намалени с 12 000 тона емисиите на въглероден двуокис и са спестени 15 000 тона нефт, отбеляза Караджова.

Разделното събиране на стъкло през миналата годна в София е довело до спестяването на повече от 10 000 тона първични суровини от природата, посочи екоминистърът. Тя определи резултатите като окуражаващи и призова в системите за разделно събиране на отпадъци да участват всички граждани.

Има място за подобрение и в поведението на хората, и в работата на оползотворяващите организации, каза Караджова. С малките неща, които правим в нашето ежедневие ще постигнем големите цели на околната среда, добави тя.

Екоминистърът призова учебните заведения, представителите на бизнеса, на всички институции и организации, да инициират свои разнообразни прояви, свързани с опазването на околната среда. На страницата на Министерството на околната среда и водите ще бъдат публикувани всички добри идеи и дела, подкрепящи природата, добави Караджова.

Нужни са усилията на всеки от нас за облагородяване и опазване на природното богатство и околната среда, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя поздрави с днешния празник гостите на Южния парк.

По думите на столичния кмет предстои облагородяване и ремонт на Южния парк и парк Гео Милев. Общината е подготвила и ще кандидатства и с проект за обновяване на парк Братска могила в квартал Орландовци на стойност 850 000 лева, каза още Фандъкова.