Огънят още не е потушен на труднодостъпни места в горите.
В гасенето на пожарите се включиха и жандармерията, лесничействата и местното население.

В района на свиленградското село Мезек днес имаше пожар едновременно на гръцка и българска територия. Със съдействието на граничните власти, нашите огнеборци преминаха границата и успяха да потушат огъня в широколистна гора в Гърция.

Най-големият пожар горя днес в Белоградчишко. Там огънят вилнее вече трети ден.
Огнената стихия вече е овладяна, съобщиха за Би Ти Ви от Национална противопожарна служба.
В гасенето днес са се включили 25 пожарникари, 30 горски работници и 50 души от местното население.

Освен във Видинско, днес имаше големи пожари и в Софийска и Пловдивска област. Локализиран бе пожарът до правешкото село Своде.

Вече са погасени и огнищата на четирите горски пожара за които Би Ти Ви съобщи вчера - в местността "Ярема" край Самоков, в Ихтиманско, Правешко и до Своге.
Не всички пожари от последните дни са потушени, затова още не е ясно какви са щетите.

В 120 горски пожара от началото на годината са изгорели над 9000 декара гори, по данни на Националното управление по горите.
Голяма част от пожарите са предизвикани от палене на стърнища. Само за три има данни, че са умишлено запалени.
Според специалистите опожарените горски площи през последните дни са около 5000 декара. 500 декара от тези гори ще трябва да бъдат изсечени.

В момента глобата за палене на оган в горите е от 120 до 2000 лева. При повторен палеж - до 2400 лева. Предложението на Министерски съвет е с цел да спрат палежите глобата да бъде увеличена до 10 000 лева, а подпалвачите да отиват в затвора за 1 до 3 години.