Според учените от Института по метеорология и хидрология към БАН източникът на замърсяването на въздуха на Стара Загора е комплексът "Марица-Изток". Докладът потвърждава първоначалното предположение на районната екоинспекция, че облакът от серен диоксид се е получил от Марица - изток при инверсни процеси в атмосферата вследствие на въздушни течения.

Първоначално имаше две предположения за източника на замърсяването - "Марица-Изток" и полигонът край Змейово. През последните три месеца на полигона "Змейово" изпитания са правени само два пъти, при това на конвенционални боеприпаси, от които не се отделя серен диоксид. Това става ясно от протоколите от изпитанията.

Гражданското обединение "Стара Загора", което също разследва случая, скоро ще получи и сателитни снимки от 2 юни и 6 август, които трява да дадат по-ясна представа за източника на серния диоксид. Данните, събрани от сдружението, са поискани от окръжната прокуратура.

Военният полигон край село Змейово не е източник на замърсяването на въздуха над Старозагорска област на 2 юни и 6 август. Това съобщи за БТА военният прокурор Дичо Атанасов. Няма доказателства, че на полигона са взривявани боеприпаси, които са довели до замърсяване на повече от хиляда квадратни километра със серен диоксид. На територията на Старозагорска област няма друг военен обект, който може да причини подобно замърсяване, уточниха от военната прокуратура. От там заявиха, че ще продължат проверката по случая.