Според кмета на Стара Загора екоминистерството има достатъчно средства и фондове, но ако се наложи - общината ще осигури допълнително пари за апаратурата.

"Получих уверение и обещание, че това ще се случи в най-скоро време, затова още веднъж благодарности към екипа на г-жа Арсенова. Аз съм сигурен, че това ще се получи, тъй като ние всички общината и държавата сме длъжни да работим в интерес на гражданите", заяви Евгений Желев.

Според министъра на отбраната Николай Свинаров, до този момент не съществуват никакви основания за предполагане на причинно-следствена връзка между обгазяването и дейността на полигона край Змейово. Министерството на отбраната е готово да предостави всички материали и данни, с които разполага на Комисията към БАН, която разглежда случая със серния диоксид.

Военният министър съобщи, че при обгазяването на 2 юни, освен Стара Загора, е била обгазена и част от полигона край Змейово. Същия ден, около два следобед, на полигона е забелязан облак от газ с неизвестен произход и съдържание, който се придвижил на 600 кв. метра към Мъглиж, Николаево и гара Змейово. След час облакът се разнесъл.

Същия ден на полигона са изпитвани 94 авиационни бойни припаси с тротил-хексоген. 84 от боеприпасите са били със заряд по 11 и половина грама, а останалите 10 със заряд по 48 гр. Изпитваните количества боеприпаси и съдържанието на взривни вещества в тях са незначителни и не предизвикват обгазяване, твърди министърът. Същото, според него, сочат и данните от районната екоинспекция.