От 7 старозагорски села пристигат нови сигнали за задушливи облаци. Още не е ясно какво причини гъстия облак с висока концентрация на серен диоксид, който до вчера вечерта беше покрил голяма част от областта.

Областният управител Данчо Данев ще поиска да бъдат направени проверки на военния полигон край село Змейово. Той е един от потенциалните замърсители на въздуха в района.

Министърът на отбраната Николай Свинаров категорично отрече полигонът да има нещо общо със замърсяването. Той каза, че източникът му вече е известен, но не уточни какъв е той.

Няма опасност за населението на Стара Загора, съобщиха от "Гражданска защита", но според лекари повишената концентрация на серен диоксид, макар и под критичната норма, може да повлияе негативно на хората с алергии или астма.

Вчера следобед замърсяването е обхванало над 1000 квадратни километра в Старозагорско, показват данните на "Гражданска защита".

Пет групи на "Гражданска защита", две на общинския "Екоконтрол" и 11 полицейски коли проверяваха региона, но не успяха да установят причината за замърсяването. Предположенията на специалистите са няколко - замърсяване от комплекса "Марица-Изток", изпитание на оръжия на полигона "Змейово", горене на стърнища или пренос на въздушни маси.

Проверката на местната екоинспекция в "Марица- Изток" е показала, че там не се е случило нищо необичайно в последните дни.