Ремонтът на бюджета за тази година започна в парламента. Депутатите одобриха актуализацията на първо четене. До края на годината данъците, пенсиите и акцизите върху цигари, алкохол и горива остават на същото ниво, въпреки очаквания по-голям бюджетен дефицит.  Как ще се промени бюджетът по време на криза, обобщава нашият репортер Димитър Анестев, който се намира пред Народното събрание.

Опозиция и управляващите дебатираха промените в основния финансов закон на страната над три часа. Актуализацията на бюджет 2010 предвижда по-голям бюджетен дефицит. На касова основа се залага недостигът на пари в хазната от данъци и акцизи да бъде завишен от 0,7 на 4,8% от БВП. По европейската методология бюджетният дефицит в края на годината ще е 3,8% от БВП, като от 27 страни членки ще сме на пето място по най-малък дефицит.

Кабинетът залага два основни буфера. Първият предвижда дефицитът да се финансира с намаляване на фискалния резерв от 6,3 на 4,5 милиарда лева. Последните седмици финансовият министър и премиерът коментираха, че този фискален резерв трябва да ни служи точно като фонд за черни дни.

Вторият буфер предвижда кабинетът да емитира още по-голям дълг като продаде ценни книжа на международните пазари - вместо първоначално заложените милиард и двеста милиона актуализацията предвижда да се финансираме с до 2 милиарда лева.

Финансовият министър Симеон Дянков бе категоричен, че това са презастраховки, до които едва ли ще се стигне. Както и се очакваше БСП и ДПС гласуваха против. Синята коалиция подкрепи ГЕРБ, но призова преди второто четене разходите в държавата да бъдат преразгледани още веднъж.

Кабинетът залага орязване на разходите на министерствата с до 20 на сто, намаляване на парите към общините с до 15 на сто - без да се режат суми от перата за образование и социално подпомагане, както и намаляване на субсидиите за политическите партии с 15 на сто.

В същото време обаче се залагат нови 660 милиона лева за покриване на стари задължения на предишната власт, още 180 милиона за инфраструктура, 116 милиона за тютюнопроизводителите, 142 милиона за социално подпомагане и допълнителни 220 милиона за здравната каса.

Финансовият министър Симеон Дянков днес бе категоричен, че данъците до края на годината няма да се променят, а акцизите върху цигарите няма да се намаляват, макар Цветан Цветанов да намекна точно обратното.

„Само два месеца са минали откакто сме ги повишили за последно акцизите. В края на годината ще направим преглед и ще мислим”, каза финансовият министър.
В пленарната зала Дянков опонира на опозицията, че актуализацията на бюджета застрашава финансовата стабилност.

„Важно е да се подчертае, че финансирането от фискалния резерв до определен минимум няма да окаже съществено влияние върху Валутния борд, защото фискалният резерв ще запази нивата си от 2007 г., която бе най-силната икономическа години”, допълни Дянков.

Не така мислят обаче БСП и ДПС.

„Остава въпросът какво ще прави правителството и на какво чудо се надява догодина също да няма голям бюджетен дефицит. Тогава ще трябва да мисли или за вдигане на данъци, или за намаляване на пенсии. Предстои споразумение с МВФ”, каза Сергей Станишев.

От Синята коалиция също предупредиха, че дефицит над 3% заплашва кабинетът да загуби финансовия си суверенитет и да изпълнява чужди условия.

„До края на годината ни грози споразумение с МВФ. На кръстопът сме”, смята Мартин Димитров.
„Да не се допусне неконтролиран растеж на разходи на министерства, болници и общини. Това са големите рискове за страните във Валутен борд”, допълни Иван Костов.

ДПС настоя предвидените за тютюнопроизводителите пари да се запишат изрично на отделен ред в актуализирания бюджет.

„Ако не се осигурят премиите за тютюнопроизводителите, трябва да знаете, че всеки един човек тютюнопроизводител ще трябва да плати от собствения си джоб 266 лева за здравни и социални осигуровки. Това е голата истина от тази дъска”, коментира Лютви Местан.

Актуализацията на първо четене бе подкрепена с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и Атака. БСП и ДПС гласуваха обратното.

Бюджетът се очаква да бъде окончателно гласуван от парламента в началото на юли.

Финансовият министър следващата седмица отива в Брюксел да си поговори лично с еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен и да му представи одобрените днес на първо четене ревизирани параметри на бюджета.

Дянков пред медиите коментира днес България дори и сега продължава да се откроява в челната петица на европейските страни с най-нисък дефицит. Според министър Дянков Оли Рен трябва да концентрира критиките си към другите 22 европейски страни с по-голям дефицит.