Туре Линдхард се явява още 10-годишен на кастинг за легендарния филм на Биле Аугуст "Пеле завоевателят”. Взимат го за малка роля на един от съучениците на Пеле. Година по-късно филмът печели "Златна палма” в Кан и "Оскар" за чуждоезичен филм.

Преди 10 години Туре Линдхарт е обявен за изгряваща звезда на Берлинале. Само 35-годишен той има над 50 филмови роли - от нискобюджетни ленти, обрали не една награда от международни филмовеи фестивали, до суперпродукции като "Ангели и Демони”.

Живее в Германия, но снима в цяла Европа и Америка. Сценарият на "Островът” на Камен Калев му е изпратен след препоръка на каст директора на последните филми на Тарантино и Дейвид Линч.

Репликите му са на няколко езика, включително и на български.

В "Островът" Лингхарт си партнира с Летисия Каста, Бойка Велкова, Руси Ченев и Михаил Мутафов. Неговият герой е млад мъж, който пристига с приятелката си от Франция в България и открива не само корените си.

Как ви избраха за този филм?

Не знам, не знам (на български). Прочетох сценария, когато моят агент ми го изпрати. Бях очарован и впечатлен от историята. Направихме си няколко срещи с Камен Калев в Skype. Тогава аз снимах в Норвегия, а той не беше тук, а в Лос Анджелис и срещата беше възможна само по интернет. Говорихме няколко пъти и се разбрахме, че ще работим заедно.

Моят герой е мъж, който не е особено щастлив от ситуацията, в която е и от живота си. Той има много голямо его и не е способен да обича нито себе си, нито хората около себе си, включително и собствената си приятелка.

Във филма става въпрос за неговите преживявания и неговото пътуване към собственото му освобождаване. Освобождаване от нормите на обществото, от собствените му очаквания. Пътуване към това как да обича себе си, как да обича другите. Звучи адски просто, но е невероятно трудно.

Не е ли много сложно да се изиграе това, особено когато това преобръщане трябва да стане пред очите на зрителите?

Когато работиш над един филмов проект, не мислиш за публиката, която ще дойде да го види. Тогава не си способен да го направиш, защото трябва да се фокусираш върху процесите, които се случват с героя. Неизбежно е да не си зададеш въпросите "Как аз виждам любовта?” и "Как аз разбирам свободата?”. Това може да е много болезнено и трудно, но може и да е един много освобождаващ процес.

Това означава ли че всяка една Ваша роля Ви оставя следа и Ви поменя?

Мисля, че е невъзможно това да не се случи. Мисля, че е необходимо това да се случи. Това не означава, че когато играеш убиец, ще станеш убиец или ще станеш лош човек. Следващата ми роля е на Разколников от "Престъпление и наказание" на Достоевски и това е един много добър пример за това, което искам да ви кажа, защото посланието по тази книга или филм, по които работим трябва да достигнат до публиката и така ще й повлияят и на нея, и на мен като човек.

Така е и с изкуството във всичките форми. Мисля, че затова и имаме нужда от изкуство, точно по тази причина да видим собствения си живот.

Работите с Том Ханкс, с Руси Чанев. Различни ли са актьорите по света?

Да, различни са, но интересното е, че в тези два конкретни случая, които споменахте, човек веднага разбира, че те са актьори и то много добри актьори., защото те черпят вдъхновение от едно и също място на творческа енергия и страст към професията. За мен като млад актьор е изключително да виждам и да работя с актьори, различни по националност и възраст, които имат общо именно в това.

Филмовата критика нарича Туре Линдхард "актьорът със сто лица". След филма на Камен Калев, той със сигурност ще прибави още едно – това на българин.