До дни изтича срокът, в който некоректните работодатели ще могат да оправят задълженията си към работниците, както лично обяви социалният министър Тотю Младенов в предаването "Тази сутрин". 130-те шивачки от Ардино, останали на улицата с неплатени заплати за последните 6 месеца, не дочакаха 31 януари и вече са подали индивидуални жалби, с които искат парите си по съдебен ред от бившия си работодател.

Шивачките вече са изгубили надежда, че ще получат парите, за които са работили. Последният им опит е в съда, където са подали индивидуални жалби.

Работничките се опасяват, че и да спечелят делата срещу бившия си работодател, пари няма да видят.

Държавата не защитава работничките. Имаш ли пари, има и закон, това е, смята Фахрие Сабриева, шивачка.

Фирмата е добре позната на Инспекцията по труда, откъдето само през месец юли има съставени пет предписания за полагане на извънреден труд и забавени заплати.

За всяко едно от предписанията е потърсена административно-наказателна отговорност, като са съставени актове за всяко едно от нарушенията, заяви Костадин Стратиев, д-р на Дирекция „Инспекция по труда", Кърджали. След реструктивния период са издадени наказателни постановления. За нарушенията в тази фирма е подадена информация на Районна прокуратура, град Ардино. Всички действия, които по закон може да предприеме инспекцията по труда са предприети.

Работничките се надяват шивашката фирма, за която досега са работили да бъде сред тези, за които министър Младенов заяви, че ще бъдат дадени на прокурор.

За такива хора, за такива работодатели - затвор. Това заслужават, смята Лидия Ангелова, шивачка.

Работничките не могат да вземат дори обезщетенията, които им се полагат по закон при освобождаване. Среща на екипа ни със собствениците отново бе отказана.