През годините бюджетите са се променяли, от дебели книги до модерен СиДи носител, но принципите, по които и днес България изготвя своя бюджет, са заложени преди повече от 100 години. Министерството на финансите по случай своята 125-годишнита подреди старите бюджети на България в експозиция.

Първият бюджет, изготвен в освободена България ,е бил по правилата, съставени от финансовия съветник французина Кайе.

Първият бюджет на Княжество България е във френски франкове и е в две части - бюджет за доходите и бюджет за разходите на княжеството. Основното перо от приходите е от продажба на загубен добитък.

Първият бюджет е имал и приходи и разходи, по което прилича на съвременния, твърди Яна Пальова, анализатор на документа, директор на дирекция "Държавно съкровище", Министерство на финансите.

"Всичко, което представяме в съвременния бюджет, го е имало в по-прост вид и в първия", посочи тя.

В първия бюджет всеки, който е работел на издръжка на хазната, е бил описан със задълженията и заплата. Така, според документа, финансовият министър е получавал 12 000 френски франка на година, толкова колкото и днес. С 6 лева пряк данък държвата е облагала овцете и с 9 лева козите. Събирал се е и налог от продажбата на лед в размер от 60 стотинки на килограм.

Съвременните мобилни групи на митниците са имали свой първообраз преди сто години. В бюджета тогава се предвиждат разходи за закупуване на коне на митарстващите стражари, когато техните са извън строя. Държавата отпуска и специални средства за изкарване на потери за преследване на разбойниците.

Първата грешка в гласуван вече бюджет е през 1884 година. Тогава финансовият министър Григор Начович пише доклад до негово величество княза, в който се казва - "Господарю, поради краткото време и бързина, с което бе принудено събранието да разгледа и вотира бюджета са се вмъкнали някои погрешки" .