За Първанов и вицепрезидента Ангел Марин са гласували 54,9% от избирателите, за Петър Стоянов и Нели Куцкова - 45,1%.
Първанов е категоричен победител и според числата на "Медиана", "Сова-Харис", "Алфа Рисърч", МБМД и ГИСДИ.

Според последните, неофициални данни от ЦИК, избирателната активност във втория тур от президентските избори е 55% или с около 12% по -висока от първия тур.
Най-висока е била активността на гласоподавателите в Монтана - 58.4% и в 23-та РИК - София - 58.2%. Най-малко хора са гласували в Кърджали - 40.4%.

Днес около обяд се очаква ЦИК да обяви край на гласуването в страната и чужбина след като приключи гласуването в Сан Франциско.

По това време се очаква математически колектив "Деметра", който е преброител на гласовете от втория тур, да обяви първите резултати от обработените протоколи на районните избирателни комисии.

“Победа на България и на идеите за ново възраждане на страната”, нарече Георги Първанов резултата от втория тур, след като стана известно, че печели президентските избори.
Той заяви, че ще брани парламентарния и републиканския характер на държавното устройство и обеща да преустанови оттеглянето на държавата от всички сфери като засили нейната социална и регулираща функция.

Стотина привърженици на кандидатите за президент и вицепрезидент на “Коалиция за България” посрещнаха с възгласи "България" и "Победа" Георги Първанов пред НДК.
“Ще изпълня всичко онова, което съм ви обещал и заедно с вас ще променим България”, каза Първанов на симпатизантите си.
Привържениците му бяха донесли плакати с надписи "Перничанин - президент" и "Победа".Те развяваха национални и партийни знамена.

“Отговорността за загубата на президентските избори нося лично аз”, заяви кандидатът за втори президентски мандат Петър Стоянов, след като стана известно, че Георги Първанов го изпреварва в резултатите от втория тур на изборите.
Стоянов посочи, че няма да напусне "Дондуков"2 с чувство за неуспешен мандат и че българите няма защо да се срамуват от своя президент.

“Ние бяхме единствената политическа сила, която предвиди тези резултати”, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган.
“Имахме само три дни, за да мобилизираме електоратът на ДПС да гласува за Първанов-Марин и го направихме”, допълни той.

“Лоша шега на кандидатите изигра разбирането, че избирателите са овце - накъдето ги поведеш, там ще отидат.”  Така Емил Кошлуков от НДСВ коментира предварителните резултати от президентските избори. Според него, грешката на действащия президент е била, че не е направил отчет на свършеното през тези пет години.

“Темата днес е накъде ще върви България - дали натам, където 12 години демократите в страната я водиха или ще се върне в миналото”. Това каза заместник - председателят на СДС, Надежда Михайлова, в коментар за резултатите от втория тур на президентските избори. Тя предупреди, че ОДС и СДС като опозиция, ще бъдат гарант, че България ще продължи по демократичния си път.

“По-голям процент от гласувалите за мен на президентските избори са гласували за кандидат-президентската двойка Първанов-Марин.”  Това заяви отпадналият в първи тур кандидат-президент Богомил Бонев. Според него, голям е процентът на негласувалите негови привърженици. “Надявам се, че идва нова, социално ориентирана политика”, допълни Бонев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!