Нова мирна инициатива раздвижи замрялата дипломатическа активност в Близкия изток.
Идеята изненадващо дойде от саудитския престолонаследник принц Абдула бен Абдул Азиз.

Днес израелският президент Моше Кацав официално покани принца да се срещнат в Ерусалим или Рияд, за да обсъдят мирния план.
В палестинските територии обаче насилието продължи.

Предложението на саудитския принц предвижда страните от Арабската лига заедно да признаят Израел като държава и да установят с нея дипломатически и търговски отношения.
В замяна Израел трябва да признае палестинска държава и да се оттегли от окупираните през 1967 година територии, включително и Източен Ерусалим.

Тази сутрин израелски войници застреляха още двама палестинци. Единият от тях бил убит в колата си, докато карал спешно бременната си съпруга към болницата. Малко след смъртта на бащата, жена му родила момиченце.

Израелски патрул обстрелва и автомобила на ръководителя на палестинския парламент, но пострадали няма.

Следобед двама израелци загинаха при палестинска атака край Витлеем. По-рано Израел изтегли танковете си пред щаба на Ясер Арафат в Рамала на Западния бряг, съгласно вчерашното решение на израелското правителство.Нова мирна инициатива раздвижи замрялата дипломатическа активност в Близкия изток. Идеята изненадващо дойде от саудитския престолонаследник принц Абдула бен Абдул Азиз. Днес израелският президент Моше Кацав официално покани принца да се срещнат в Ерусалим или Рияд, за да обсъдят мирния план. В палестинските територии обаче насилието продължи.

Видео

Предложението на саудитския принц предвижда страните от Арабската лига заедно да признаят Израел като държава и да установят с нея дипломатически и търговски отношения. В замяна Израел трябва да признае палестинска държава и да се оттегли от окупираните през 67ма година територии, включително и източен Ерусалим.

Тази сутрин израелски войници застреляха още двама палестинци. Единият от тях бил убит в колата си, докато карал спешно бременната си съпруга към болницата. Малко след смъртта на бащата жена му родила момиченце. Израелски патрул обстрелва и автомобила на ръководителя на палестинския парламент, но пострадали няма. Следобед двама израелци загинаха при палестинска атака край Витлеем. По-рано Израел изтегли танковете си пред щаба на Ясер Арафат в Рамала на Западния бряг съгласно вчерашното решение на Израелското правителство. На Арафат вече е позволено да се движи из града, но решението беше прието с негодувание от палестинците.

Европейският пратеник Хавиер Солана, който пристигна отново в региона, също поиска Израел да върне свободата на придвижване на Арафат.


Европейският пратеник Хавиер Солана, който пристигна отново в региона, също поиска Израел да върне свободата на придвижване на Арафат.