Интензивният трафик по магистралите се прехвърли в морските курорти.  София и големите градове опустяха.

Удоволствие ли е да шофираш лятно време в столицата?

През август е по-лесно да си шофьор, но слабият трафик не намалява засечените нарушения.  Линия 280, по която Иван Иванов кара автобус, е сред най-натоварените. Тръгва от Студентски град и завършва на Софийския университет.

„По-леко се работи, изключение прави само в петък, когато се излиза от София и неделя, когато се прибират от гости”, казва шофьорът.

По-малко са и хората, които се качват в автобуса. Въпреки летния трафик, задръстване спира колата на Орлов мост. Наваксва закъснението без проблем по почти празното Цариградско шосе.

Движението на автобуса на Иван и другите шофьори се наблюдава от хора, които оказва се не скучаят през лятото. Всеки ден Столичното видеонаблюдение засича около 130-140 нарушения, колкото са и когато града е пълен.

„Това се дължи на факта, че в момента са изчистени булевардите от задръствания и все повече шофьори настъпват колите, защото няма движение”, каза Мирослав Ташев, Център за видеонаблюдение, София.

Трафикът от птичи поглед също изглежда рехав, но все пак тенденцията за часове пик остава. - от 8 до 9 и от 17 до 19 ч., което е нормално за София.

Във Варна трафикът в началото на август е в рамките на нормалното

Увеличението спрямо предходните месеци е под  4 процента. Шофьорите обаче са на друго мнение, заради повечето туристи определят трафика като ужасен.

Въпреки рисковото шофиране на летовниците, произшествията са малко.

"Дори бихме могли да кажем, че за сега статистиката е на едно добро ниво, защото броят на загиналите е с 12 по-малко спрямо миналата година", коментира главен инспектор Драгомир Ганчев, КАТ-Варна.

Курортите ще се изпразнят в края на август и трафикът отново ще се пренесе в София и големите градове.

През последните летни седмици доста голям оборот е направила и камерата за скорост на Орлов мост в столицата. Това се случва тъй като няма тапа, шофьорите влизат с висока скорост към кръстовището и веднага са фотографирани в нарушение. Още от тази седмица по пътищата в цялата страна има мобилни камери. Дано да има по-малко снимки, което значи по-малко нарушения.