Край на кризата с руските туристи у нас, потърпевши от конфликта между „Алма Тур” и „България Ер”. Последната група излетя към Санкт Петербург с полет, осигурен от националния превозвач. За 20 от туристите обаче не стигнаха местата в самолета.

Част от туристите дойдоха на летището в Бургас часове по-рано, за отменения полет в 15.20 часа. Превозвачът реши все пак да пусне за своя сметка извънреден полет в 20.00 часа. Самолетът обаче е със 180 места, а туристите по списък на туроператора са 216, плюс шест бебета.

„Ако останат туристи, имаме готовност утре да извозим останалата част. Повтарям, ако останат, тъй като в момента точен списък никой не може да даде на туристите, които са останали на летище Бургас и летище Варна"”, заяви Стоян Митев - представител на „България Ер” за Бургас.

С приоритет се осигуряваха места за организираните туристи на „Алма Тур”, което предизвика напрежение сред останалите. Наложи се полицаи да успокояват страстите.

„Регистрират се всички, но първи са организираните туристи - тези, които няма къде да спят. Другите си имат квартири", обясни Максим Альошин - вицеконсул на Руската федерация.

За около 20 туристи не останаха места. За тях „България Ер” обеща да осигури нощувка и да ги извози до Москва в събота сутринта.