Запалени са няколко автомобила и две жилища на наши полицаи в Косово, съобщи още ръководителят на мисията ни там, подполковник Кирчо Кирилов. Обявена е най-ниската степен на мобилизационна готовност. Инцидентите са станали, докато българските полицаи не са били в жилищата си, допълни подполковник Кирилов. Той поясни, че нашата мисия в Косово ползва жилищен блок на сръбското малцинство и се предполага, че палежите са били насочени към малцинството.

В момента всички български полицаи са по местата си и изпълняват задълженията си в Косово, допълни подполковник Кирилов. Той в момента е в София и поддържа непрекъснат контакт с българската мисия.

За Би Ти Ви подполковникът каза още, че има запалени къщи и на други международни полицаи.

Утре подполковник Кирилов ще присъства на разпределението на сумата от 4 000 евро, която българският контингент е събрал за децата на загинали полицаи.

Нашият контингент в Косово се води вече пета година в неплатен отпуск, според закона за МВР, съобщиха от министерството. Вчера премиерът е бил запознат от главния секретар на МВР генерал Бойко Борисов с искането  да се отмени неплатеният отпуск на контингента ни.

Във връзка с нарасналото напрежение и размириците в Косово Министерството на външните работи препоръча българските граждани да се въздържат от пътуване в областта.