От 10 години цирк "Балкански" опъва шатрите си в Зона Б5 в София. Създателят на най-големия цирк у нас сподели, че всяка година заварва една и съща картинка на плаца – боклуци, боклуци, боклуци.

"Инициативата "Да изчистим България” май цирк "Балкански” я е започнал още в момента, в който сме започнали да строим цирка тук преди 10 години. Всяка година едно и също. Този плац, който сега виждате чист, е пълен с боклуци. По два камиона боклук за наша сметка, без никой дори да ни благодари, изхвърляме. Тази година обаче беше върхът. Освен двата камиона боклук - строителни материали, тоалетни чинии, какво ли не, имаше и един чувал със спринцовки от хероин и един чувал презервативи. Това е срамна история. Във връзка с това, ние пожелахме да поемем собствена инициатива и с новозакупената пожарна кола на цирк "Балкански”, ще започнем да мием тротоара от болницата на МВР до цирка и по улицата "Партений Нишавски”, за да покажем, че ние сме съпричастни към тази идея и крайно време е, не само столичани, а всички, които се наричат българи, да излязат и да си изчистим родината”, призова Александър Балкански.

Шефът на цирк "Балкански" има обяснение за боклуците по улиците на страната ни и то е просто – мързеливи сме. "Това, което се говореше за българина, че бил много трудолюбив, че бил гениален и измислял какво ли и постигал какво ли не, това е един мит, който изчезна отдавна. Това е от мързел. Завчера бяха хвърлили един плик от отсрещния блок и за малко да удари минувач по главата. Просто го мързи българинът. Харесва му да живее на чисто обаче, да посещава на чисто, да му е чисто и около къщата. Когато отиде в чужбина той се радва много на това, но става друг, там изпълнява всички порядки. Явно при нас наказанията не са достатъчно големи, че да го възпрепятстват. В САЩ ако си хвърлиш от колата фаса, е 500 долара глобата и околните коли съобщават, че еди кой си номер на колата е направил това”, каза Балкански. Въпреки всичко обаче, той и хората му ще продължат да почистват тяхната си зона в Зона Б5 и планират да се включат и в инициативата на bTV "Да изчистим България за един ден” на 9 април.

На 12 април пък е премиерата на тазгодишното представление на цирк "Балкански” – от 16:30 и от 19:30 часа. Програмата е обновена и ще включва румънска акробатична трупа, една от най-крупните дресури на лъвове (с 13 лъва, три от които бели) и гвоздея на програмата от миналата година "Глобусът на смъртта”, но вече с 5 мотоциклетисти. (Демонстрация на впечатляващия номер можете да гледате в прикаченото видео!)