В града се очакват между 5 и 8 милиона души. Това съобщи командирът на втория български контингент подполковник Петко Лилов във видеоконферентна връзка със София.

В момента бойната готовност на контингента е понижена от най-високата степен "Делта" - на постоянната готовност втора степен - "Чарли".

"Обстановката се приема за относително стабилна, относително спокойна, но с висока потенциална заплаха от терористичните групировки към личния състав на коалиционните сили" , каза подп. Петко лилов.

"Много е кратък периодът за последствия от подписването на конституцията и успокоение в Кербала и района на Кербала", смята полк. Христо Христов - старши национален офицер. 

Нашият контингент използва затишието след Ашура, за да повиши подготовката си, тренира медицинска евакуация и обучава 401-ви батальон от иракската армия.

"Общото психологическо състояние на батальона е добро, нямаме съществени затруднения независимо от произшествията и инцидентите, които станаха неотдавна", каза подп. Петър Петров, психолог на втория батальон. 

За Трети март началник щабът е свирил на гайда, а за вчерашния празник - 8 март - 7-те жени от батальона са били заведени до полската база "Лима", където има магазини.