Пожарът в Министерски съвет е причинен от късо съединение на остаряли проводници.Това е установила експертизата на групата, която изяснява причините за пожара.

Пожарът е възникнал при късо съединение на остарялата електрическа инсталация между помещенията на цветарката и зъболекарският кабинет, които са едно над друго.

"От всички експертизи категорично се установява, че става въпрос за случайно събитие. Във връзка с възникването на пожара няма виновно поведение", обяви вицепремиерът Пламен Панайотов. 

Това било установено с ренгеноструктурен анализ на проводниците. Кабелите са поставени в периода между 70-а и 74-та година, когато помещенията са преустроени като сервизни.

"Помещението било определено за ремонт. Той вече със сигурност ще се състои", заяви главният секретар на Министерския съвет Севдалин Мавров. 

По случая са разпитани 24 свидетели - служители от Националната служба за охрана и първите пожарникари. За двата дни от пожара до днес е работил екип от 10 следователи и целият научно-технически отдел на националното следствие, съобщи Румен Георгиев,  и.д. директор на Националната следствена служба.  

"Заедно с НСПАБ ще изградят подвижна лаборатория. Тази организация може да е успешна и в по-далечни райони на страната, където да обслужва следствено оперативната дейност в подобни случаи на аварии", посочи Георгиев. 

В сградата на Министерски съвет вече ще има щатен пожарникар. Няма промяна в програмата на правителството след пожара в събота, съобщи Пламен Панайотов. Главният секретар на министерски съвет Севдалин Мавров каза, че цялата администрация е на работа.

Срещите с международни делегации и с помощните на правителството органи са преместени в резиденция "Бояна". Там днес се проведе и междуведомственият съвет по европейска интеграция. Заседанието на правителството в четвъртък обаче ще бъде в сградата на Министерски съвет, обеща Пламен Панайотов.

В кабинета на премиера на "Дондуков" 1 и вчера, и днес сутринта е имало заседание на групата, която разследва причините за пожара. Днес оглед са направили и застрахователите от ДЗИ - оценка на щетите и средствата за ремонт на сградата няма да станат за ден-два, категоричен беше говорителят на правителството Димитър Цонев, който днес даде традиционния си брифинг в Гранитна зала на правителството, която не е засегната от пожара.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и директорите на Национална служба "Полиция" ген. Илия Илиев и на СДВР ген. Румен Стоянов посетиха в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" ранените при пожара в Министерския съвет служители. Те разговаряха с директора на института доц. д-р Спас Спасков.

Няма пряка опасност за живота на нито един от пострадалите в пожара в сградата на Министерския съвет. Още шестима, които са били в близост до пожара, са потърсили помощ в кабинета по токсикология в "Пирогов", но след извършените прегледи е установено, че те нямат нужда от болнично лечение. Това заяви доц. д-р Спас Спасков. Той уточни, че най-тежко пострадалият пожарникар Димитър Димитров вече не е на апаратно дишане.
Двамата служители на НСО засега остават под наблюдение в Клиниката по токсикология. Четвъртият пострадал, който постъпи по-късно в "Пирогов" - пожарникарят Николай Цветков, също остава под наблюдение.

Състоянието на тримата пациенти е стабилизирано.
Повече информация очаквайте във вечерните новини на Би Ти Ви.