Вече месеци наред роми разграбват бившия завод за тухли и керемиди в село Нова шипка, югозападно от Варна. Стотици ромски семейства, включително деца, събарят постройките на държавното предприятие, което беше обявено в ликвидация.
След сигнали на местни жители и областната управа прокуратурата ще разследва ликвидаторите на завода за безстопанствено отношение.

Преди десетина дни на територията на стария завод в село Нова Шипка все още се виждаха остатъците от железните конструкции. Усърдната работа на стотиците роми обаче променя вида на останките от предприятието за броени часове.

Част от ромите, които идват тук всеки ден, твърдят, че преди години са работили в завода и имат неизплатени заплати.

Строеният през 70-те години керамичен завод е обявен в ликвидация през май 2000 година.

Управителят на Варненска област Яни Янев вече се е обърнал към Окръжния съд и Районната прокуратура за проверка на случващото в Нова Шипка.

"За да се пристъпи към една такава ликвидация на обекта, т. е. да пристъпи към неговото разрушение, считам, че трябва да са налице някакви договори между ликвидатора и някаква фирма, която да свърши тази работа, би трябвало да има съответно и разрешение за събарянето на обекта и от общинските власти", посочи Яни Янев.

Според бившия директор и ликвидатор на предприятието Стоян Георгиев, то все още е собственост на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и отговорността за състоянието му е единствено на държавата.