Състав на Софийски районен съд ще гледа делото срещу Димитър Желязков-Очите и двамата му бодигардове, които са обвинени в незаконно притежаване на оръжие. Максималното наказание за това престъпление е 6 години лишаване от свобода. Желязков бе задържан на околовръстното шосе в София, когато влизаше в столицата с автомобил с пренабити номера. В колата бяха намерени 3 газови пистолета, пригодени да стрелят със сачми.

На предишното си заседание Районният съд отмени разпита на двама свидетели, които трябваше да изяснят обстоятелства около изготвянето на протоколите за изземване на оръжията от тримата подсъдими. Решението беше взето с аргумента, че свидетелите са служители на СДВР, участвали са в дознанието и по закон не могат да дават свидетелски показания. Според НПК те са страна в процеса. Делото беше отложено за началото на март.

Днес трябва да бъде представена и допълнителната балистична експертиза, която да докаже дали намереното оръжие е бойно.

Срещу Митьо Очите в момента се водят 4 дознания и 6 следствени дела. Според анализ на Центъра за изследване на демокрацията от края на миналата година, Митьо Очите е сред хората, които държат наркопазарите в България.