Иво Цанев бе един от 29-те депутати, които през януари поискаха оставката на ръководството на СДС. За разлика от останалите, той отиде на Националната конференция, където бе освиркан.

Пет дни по-късно, той заяви, че не може да работи с хора, които не носят отговорност, че Надежда Михайлова е загубила доверието още на местните избори, и че тя не може да изведе СДС на водещи позиции.

"През отворените прозорци се изхвърлиха различно мислещите, а през парадния вход се поканиха управляващите. Аз не искам да членувам в партия на лидера, било то партия на Надежда Михайлова, партия на Иван Костов или някоя друга", заяви Иво Цанев.

Решението да напусне и парламента Иво Цанев обясни като морално задължение.

На извънреден председателски съвет при Огнян Герджиков бе решен проблемът със стаите на двете групи - СДС и ОДС. Обединените демократични сили, в които е Иван Костов, остават в традиционната стая за сините, а Надежда Михайлова и 12-те депутати от СДС ще трябва да се преместят в нова стая.

"Моят кабинет го предоставям за следващите парламентарни групи, защото просто няма повече кабинети", каза Огнян Герджиков.