Център за саниране на панелните жилища, който засега носи името "Нов дом", ще започне работа в София от това лято, съобщи тази сутрин пред Би Ти Ви столичният кмет Стефан Софиянски.
Според обявените от него данни в София има 208 000 такива жилища, а в страната са общо около 800 000 апартамента.

Санирането ще включва оздравяване на жилищата, подобряване на устойчивостта им при земетресение, подмяна на всички инсталации в панелните блокове, уплътняване и подмяна на дограмата. Според Софиянски, инвестицията в санирането на панелните жилища ще се изплати на собствениците: "Има 3 основни компонента, от които ще стане възстановяването на средствата. Единият, безспорно, намалените разходи, защото след санирането намаляват всички разходи. Второто, вие споменахте в предварителния разговор, в зависимост от модела на санирането, са възможни допълнителни площи - надстрояване, или това, което сега го правим като остъкляване на балконите, да бъде поето като жилищна площ. Това също е допълнителна площ и допълнителен приход. Трето, което споменах аз в началото, че искаме да обхванем и околното пространство, един от стимулите ще бъде, казвал съм го много пъти, независимо, че е предизвиквало противоречиви чувства, предоставянето за стопанисване, или дори като собственост на околното пространство на блоковете на живущите. От дейността, която може да се осъществява на това околно пространство - паркиране, например, при определен режим, дори детска площадка с едно кафе, една много по-благоприятна обстановка."

Със санирането ще се повиши и цената на жилищата. Затруднение, според Софиянски, може да бъде необходимостта собствениците на апартаментите в един блок да се сдружат, за да си партнират с общината в проекта за санирането.

Стефан Софиянски съобщи още, че се подготвят концесии за строителството на 4 големи паркинга в столицата. Те ще се намират под бившия мавзолей, срещу централния вход на БНБ, под хотел "Радисън" и над реката срещу "Женския пазар".