Снежни бури в Източна Турция парализираха движението в много окръзи и принудиха властите да затворят училищата за следващите един-два дни. Няколко магистрали са трудно проходими, много села са изолирани от света. Снежната покривка на места достига един метър.
В Италия пък падна необичаен сняг - с червеникав цвят.

Лошото време в Италия придоби ново измерение - от небето вали червеникав, а не "снежнобял" сняг. Специалисти обясниха феномена с пясъци от Сахара, които попаднали в облаците. Силните снеговалежи предизвикаха проблеми по пътищата в много райони и доведоха до спиране на тока. Сред засегнатите области бяха Пиемонт, Торино и Милано. На юг пък -в Палермо - горещите ветрове от Сахара повишиха температурите до над 25 градуса и създадоха предизвикателства за кацащите самолети.

И докато червеният сняг и горещините са изненада за Италия, за иракския град Мосул снеговалежът е повече от необичаен. При това днешният е най-силен от десет години насам. Явлението предизвика огромен интерес у местното население - цели групи хора излязоха да гледат снежинките. Само след седмици температурите в Мосул ще достигат до 48 градуса по Целзий. "Ройтерс" отбелязва, че февруари донесе много крайности в температурите в Южна Европа и Близкия изток - меко и топло време е следвано от студени фронтове и обилни снеговалежи.