Пресцентърът на Министерството на отбраната уточнява, че катастрофата е станала рано тази сутрин.

Тя е била предизвикана от неподчинение на автобус с цивилни граждани. Със съдействието на Военномедицинска академия екип на Би Ти Ви успя да осъществи сателитна връзка с лекаря на българския контингент в Кербала.
Шест бронирани автомобила с български военни са участвали в конвой, когато към 6.30 ч. тази сутрин пред колоната се появява автобус с цивилни иракски граждани.

След сигнал, автобусът не прави път на конвоя и така е предизвикана катастрофата. Ранени са четирима иракчани, а старши сержант Георги Христов за малко губи съзнание и получава натъртване.

"Контузия, под формата на натъртване в дясната странична гръдна област. Краткотрайно е загубил съзнание и ще бъде наблюдаван 24 часа в бригадния медицински пункт в Лима", поясни майор Божидар Тасев, началник на медицинската служба на контингента в Кербала.

Христов е откаран в лагера в Лима от полски военни, тъй като са били близо до инцидента. Български медицински екип помага на четиримата иракчани, пострадали в автобуса.

"От автобуса - жена скалпирана, жена с размазване на лявата длан, мъж с откъсната ръка, мъж с рана на главата и ръката - порезни", поясни майор Божидар Тасев.

Пътно-транспортният инцидент е предизвикан при рутинно изпълняване на задълженията по конвоя.

"Да ви обясня какво означава военна кола в Ирак. Когато пред тях има цивилна кола - те стрелят. Над колата. За да се махне от пътя. Ако не се махне - свалят надолу и пак стрелят. Ако не - стрелят по колата", обяснява бригаден генерал Стоян Тонев.
"Сега при автобуса така ли е било?"

"Не, но това е принципът на движение в Ирак, на военните коли е такъв. Появи ли се цивилна кола - се стреля."

Военнослужещите от българския ескорт са се прибрали в база "Кило" и продължават изпълнението на текущите си задачи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Няма промяна в състоянието на простреляния преди дни Георги Милев, заяви майор Божидар Тасев. Войникът се лекува в Багдад.
"Ще престои там още 2 до 3 денонощия и ще бъде транспортиран в немската болница. Нямаме сведения да има промяна в състоянието - спонтанно дишане. Няма промяна."