Хаос при търговете за лекарства на онкоболните и на пациентите на хемодиализа, прогнозираха пациентските организации. Досега  животоспасяващите медикаменти се купуваха от здравното министерство. От началото на март обаче лекарствата за тези две групи болни ще се купуват от болниците.

Пациентските организации предупреждават, че сега вместо по един търг за скъпоструващите медикаменти, ще има по 83. В закона няма и механизми, които да предпазят пациентите, ако търгът се провали. Това означава, че много пациенти ще останат без лекарствата си, докато текат новите процедури. За да се избегнат нечисти сделки пациентските организации предлагат по-добър модел: лекарствата да се плащат от Здравната каса.

“За всички е известно, най-добрият модел е реимбурсният модел. Има пациент със заболяване- Здравната каса заплаща за неговото лечение. Нито се закупуват повече лекарства, нито остават”, каза д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че позицията на пациентските организации се дължи на неразбиране. От здравното ведомство неведнъж са уверявали, че новата схемата с търговете ще дава по-лесен достъп на болните да лекарства.