Хиляди млади жени в Узбекистан са били стерилизирани без да са дали съгласие за това, алармират правозащитни организации, цитирани от британския вестник "Таймс". По данни на узбекистански източници мярката е била наредена от президента Ислам Кадиров, който управлява страната от 20 години.

Целта е да се намали ръста на бедното население в бившата съветска република. Узбекистан с население от 28 милиона души, е най-многолюдната централноазиатска страна, отбелязва британският вестник.

Според правозащитниците стерилизацията на жени започнала през 2003 г., но процесът прекъснал след две години, когато бил разкрит и предизвикал недоволство. Тази политика била подновена през февруари тази година, когато министерството на здравеопазването наредило лекарите да препоръчват стерилизацията "като ефективен контрацептив".

Според правозащитниците всеки лекар трябвало да убеди поне две жени месечно да се подлагат на такава операция. Лекарите, които не успявали да покрият нормата, били наказвани с глоба.

"Смятаме, че от февруари близо 5000 жени са били стерилизирани без да са дали съгласие за това", казва правозащитник, пожелал да запази анонимност.

В много случаи лекарите решавали да правят цезарово сечение, по време на което извършвали стерилизация без съгласието на жената. Слуховете за злокобната практика накарали много жени да раждат по домовете си.

Преди няколко месеца Хидоджат Муминова, 26-годишна берачка на памук, е повикана за контролен преглед в местната болница, където й поставят диагноза злокачествен тумор на фалопиевите тръби.

"Накараха ме да повярвам, че се нуждая от спешна операция. Когато всичко свърши, ми казаха, че са извършили стерилизация. Излъгаха ме и се отнесоха с мен като с животно", казва жената, цитирана от "Таймс".

Властите в Узбекистан отричат, че стерилизацията се извършва без съгласието на жените, но според доклад на Комисията на ООН срещу насилието преди три години в страната са били регистрирани много такива случаи. Според ООН от идването на власт на Каримов раждаемостта в Узбекистан е намаляла от 4,4 бебета на жена до 2,5 бебета.