Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста 21 задържани при операция „Шок”. Сред тях са Бойко Борисов, Армен Арутюнов, Григор Гопин, Георги Минев, Георги Исаев, Милен Иванов, Михаил Стоянов, Светлин Христов и др.

Съдът измени мерките за неотклонение на двамата, които първоинстанционният съд беше пуснал от ареста. За Благовест Миланов магистратите прецениха, че има опасност той да се укрие, тъй като е международен шофьор и често пътува в чужбина.

Друг състав на САС счете по отношение на Ангел Ангелов, че паричната гаранция от 3000 лв. не съответства на обществената опасност на деянието. Обвиняемият поиска по-лека мярка, за да се грижи за семейството си.

Пловдивският апелативен съд също потвърди мерките за неотклонение "задържане под стража" на седемте мъже, задържани в Пловдив, при същата операция. Това съобщават от пресцентъра на съда.

Спрямо Веселин Русев, Стойне Копанов, Петър Атанасов, Пламен Петров, Стоимен Банков, Велин Конарев и Николай Праматаров са издадени европейски заповед за арест по наказателно преследване за участие в организирана престъпна група, извършваща компютърни престъпления и подправяне на платежни инструменти в Италия.

Съдът е преценил, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. На първо място е налице валидно издадена европейска заповед за арест. Те са обвинени в тежки умишлени престъпления, извършени на територията на Европейския съюз, за които се предвижда наказание "лишаване от свобода". Давността за престъпленията не е изтекла.

Съдът е решил, че за да се обезпечи по-нататъшното наказателно производство в Италия по повдигнатите им обвинения, както и за разглеждането по същество на европейската заповед за арест, следва за бъде наложена най-тежката мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът отказа да екстрадира един от задържаните, други двама сами се съгласиха

Междувременно Софийски градски съд отказа да екстрадира в Испания задържания при акция "Шок" Юлий Рангелов. Магистратите отмениха и мярката му за неотклонение "задържане под стража”.

Александър Мирчев пък сам изяви желание да бъде екстрадиран в Италия. Ако той не оттегли съгласието си в тридневен срок, на 19 юли СГС окончателно ще обяви неговата екстрадиция, без производството да се гледа от Апелативен съд. Александър Попов също се съгласи незабавно да бъде предаден на италианските власти, но ще трябва да изчака тридневният срок за окончателното решение.

Стоян Трайков пък не се съгласи да бъде екстрадиран в Италия, но съдът уважи европейската заповед за арест. Обвиняемият може да обжалва решението в петдневен срок пред Апелативния съд. Съдът определи за екстрадиция в Италия още Димитър Славчев – Нощния, Миладин Станков, Евгени Ангелов и Хамид Хамид.

Евгени Симеонов пък се отказа от адвоката си при разглеждане на производството. Той обяви, че не получавал "реална адвокатска защита” и поиска да си намери нов защитник. Обвиняемият посочи, че е "политически заложник", че е оставил семейството и бизнеса си, а срещу него не се представяли доказателства. Съдът отложи гледането на европейската заповед за ареста на Симеонов за понеделник, 18 юли, от 13:00 часа, като заплаши обвиняемия, че ако отново "разиграе същата сцена" с отказа от защита, ще му бъде назначен служебен защитник, а поведението му ще бъде счетено като злоупотреба.