От КАТ вече са вдигнали ръце в борбата с търсачите на адреналин на две гуми, които участват в редовно организираните гонки в София. След поредната тежка катастрофа, станала през изминалата нощ и взела две жертви, отново ще се засилят патрулите на местата, на които се събират моторджиите. Ще се налагат и солени глоби.

Статистиката на КАТ показва, че загиналите в нощта срещу петък са първите жертви от откриването на новия мотосезон преди около две седмици. За последните две години обаче, само в София, живота си в удари с мотори са изгубили 35 души. Ранените са 761.

Моторджиите отдавна са получили прякора донорите, тъй като почти всеки пътен инцидент с мотоциклет, завършва със смърт или най-малкото - с тежки травми.

“Моля гражданите да ни дават сигнали къде има сборище, за да реагираме своевременно. Всички трябва да се надигнем срещу тези нарушители и да ги озаптим по някакъв начин, за да има ред в столицата”, апелира комисар Ваньо Стоевски.

Шефът на КАТ е разпоредил на хванатите в нарушение да се налагат максималните глоби. Санкциите стигнат до 300 лева, а тези които крият номерата си, могат да се разделят и с книжката си.

До края на рокерския сезон има поне още шест месеца.

Запаленият моторджия Ники Славчев заяви за bTV Новините, че трябва да се променят курсовете и изпитите за получаване на шофьорска книжка категория А, а глобите за неправоспособните водачи да станат занчително по-солени.

От КАТ съобщиха още, че вече работят почти всички камери, които трябваше да минат годишен преглед. До края на седмицата трябва да бъдат поставени и камерите на магистралите за Варна и Бургас.

И, ако досега радарите снимаха само най-бързите шофьори, които надвишаваха разрешената скорост с над 35 км/ч, сега вече ще получите снимка, ако минете с 24 км/ч над разрешеното.

От КАТ се похвалиха още, че вече се реализира една стара идея за събирането на глобите. МВР го поверява на частните съдебни изпълнители. Така, ако шофьор не плати доброволно глобата си до един месец, ще го дават на съдебния изпълнител, който да я събере по принудителен начин.