Малка пивоварна в Южна Африка възнамерява да оспори първото място на Мексико в продажбата на текила. В момента пивоварната произвежда от растението агава около 1 200 литра алкохол на ден.

В полупустинните райони около град Грааф Рение има огромни посеви от синя агава от много години насам. Собствениците на пивоварната са си поставили за цел да увеличат производството на текила до 10 000 литра на ден и да оспорят първото място на Мексико в продажбата на текила.

"Ние ще фокусираме нашето внимание най-вече към Америка, защото това е най-големият пазар. А там и търсенето е най-голямо. Световният пазар на текила е около 6 милиарда долара, от които 80% се падат на Америка", посочи Кийт Маклахан.

А за да е още по-голямо предизвикателството, африканците твърдят, че тяхното алкохолно питие е далеч по-добро от оригинала.

Отговорът на Мексико не закъсня. Властите поискаха Съединените щати и Европейският съюз да блокират вноса на африканския алкохол. Но компанията от ЮАР наскоро успя успешно да лицензира продукта си под името "Агава" - на името на растението, от което се дестилира питието. Само бъдещето ще покаже дали Мексико няма да бъде изтласкан от световния пазар на текила от малка южноафриканска фирма.