Седемдесет и шестгодишният Жак Вернес се прочу през последните години с адвокатската защита на нацисткия престъпник Клаус Барби и на терориста Карлос Чакала.
Утре в Хага започва процесът срещу Слободан Милошевич.

Френският адвокат защитава интересите на бившия югославски държавен глава пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.
Там Милошевич внесе жалба, с която оспорва законността на предаването му в Хага и легитимността на Международния трибунал.

Френският адвокат смята процеса срещу Милошевич за съдебна грешка. Според него, тук става въпрос за това невинен човек да понесе отговорността за драми, за които не е отговорен.

Процесът срещу бившия югопрезидент обединява обвиненията за неговата роля в три войни. З а войната в Хърватия от юни 1991 до август 1992 година обвинителният акт съдържа 10 пункта за престъпления срещу човечеството, 13 нарушения на законите или нормите за водене на война и девет нарушения на Женевската конвенция.

Обвинителният акт за Босна съдържа 29 пункта, в това число два пункта, които са за най-тежкото обвинение на Трибунала - за геноцид.
Според обвинението, Милошевич и други високопоставени ръководители носят отговорност за заговор за унищожаването на етническите групи на босненските мюсюлмани и хървати чрез зверствата, извършени в периода 1992-1995 г., както и за принудително депортиране, задържане и мъчения.

Милошевич е обвинен още за терор срещу населението на Косово и прогонването на 800 000 души от домовете им, както и за смъртта на 500 идентифицирани албанци.