Националният симфоничен оркестър пристигна в Съединените щати по покана на Държавния департамент. Съорганизатор беше и центърът "Кенеди", който стана домакин на събитието.
Ансамбълът е смятан за най-стария национален симфоничен оркестър в арабския свят и в него участват шиити и сунити, арменци и кюрди.

Концертът бе посетен от близо две хиляди души. Билетите за него бяха безплатни и хората се редяха на километрични опашки, за да се сдобият с пропуск. На концерта те чуха произведения на Бетовен, Бизе и известни иракски композитори. Гост-музикант беше челистката Йо-Йо Ма. За оркестъра това беше първият концерт в чужбина от 11 години насам.

Държавният секретар на САЩ  Колин Пауъл коментира събитието като повторен дебют за иракската култура на световната сцена. Президентът Буш пък каза, че Съединените щати са постигнали напредък в Ирак, но има още какво да се направи. Гостуването на Иракския симфоничен оркестър в Съединените щати е част от планираната програма за културен обмен между двете страни.