Лопбури е град с вековна история и днес е един от центровете на туризма в Тайланд. Най-голямата атракция за чужденците са не останките от древни замъци, а единствените в света урбанизирани маймуни. Около хиляда екземпляра от прародителите на човека живеят съвсем свободно из града. За разлика от своите себеподобни в другите страни, тукашните маймуни не се страхуват от хората. Местните жители, които са една стъпка по-напред в еволюционното развитие от любимците си, им се отблагодаряват с устройването на ежегоден празник. Затова неслучайно Лопбури е наричан Градът на маймуните.

Хората събират пари, с които купуват на маймуните тонове плодове, заленчуци, шоколади и дори безалкохолни напитки. И има защо. Ако не бяха игривите животни, Лопбури щеше да бъде никому неизвестно петно на картата, а не туристически център.

"В Лопбури маймуните правят пари за всички. Когато туристите идват тук, първото нещо, което искат да видят, са маймуните. По-голямата част от приходите на града са от маймуните", обясни организаторът Йонгют.

Хора и животни са изградили атмосфера на разбирателство и взаимопомощ. Необичайната симбиоза осигурява на хората доходи, а на маймуните безгрижен живот.