В градчето Мосгил, в Нова Зеландия, разпоредиха децата да не седят в коленете на дядо Коледа. Причината е, че организаторите на коледните празници се опасяват, че някой ден срещу него може да бъдат повдигнати обвинения в сексуален тормоз на малолетни.

И така, докато децата разказват какви подаръци искат за празниците, ще трябва да седят до Дядо Коледа на специално украсени столчета на джуджета. Самите организатори признават, че мярката е нелепа, но необходима. Никой не иска след 10-15 години някое порастнало дете да обвини стареца в червени одежди в неморално поведение и педофилия.

Освен физическата близост с Дядо Коледа, на децата ще бъде забранено да се ровят в торбата за захаросани плодове. Вместо това изживяване, на малките ще се раздават сладкиши от кошница.

Не само новозеландският град Мосгил се отнася сурово към Дядо Коледа. Още миналата година във Великобритания забраниха на децата да седят на краката му. Освен това те бяха лишени от удоволствието да получат целувка от белобрадия дядо.