Лита Весикатория е латинското име на испанската муха, която е най-старият познат афродизиак. Тя е дълга около сантиметър, зелена е на цвят и има неприятна миризма. Името й идва от легендата, че испанците са най-големите любовчии на света. Атанас Маринов е търговец на билки, който на шега започнал да събира испански мухи преди 12 години. Първият си улов направил близо до Видин.

"Ако преди години сме изнасяли по 150-200 кг на година, сега не можем да се поберем в 50-те килограма", обясни Атанас.

Времето за събиране на испански мухи е от края на май до края на юли. Умъртвените и изсушени испански мухи са готови за продажба, а най-сигурния пазар за тях е Германия. Качествата им на афродизиак се дължат на веществото кантаридин. То засилва притока на кръв към женските полови органи, и дразни уретрата при мъжете. Екстрактът от испански мухи се използва в приготвянето на стимулиращи хапчета и кремове, които се продават в еротичните магазини. Но по-големи количества кантаридин могат да доведат до смърт.

"Много любовници, предозирали испанската муха, са намерили смъртта в обятията на любимите си", посочи Атанас Маринов.

Предозирането води до силно увреждане на централната нервна система и в рамките на 12 часа може да настъпи дори и смърт.

Освен афродизиак, испанската муха е чудесна примамка, която се използва от рибарите за улов на едри риби.