Стотици се стекоха към храма Света Петка в Рупите, за да почетат паметта на петричката пророчица Ванга. В неделя - 100 години след рождението и 15 години след смъртта й, е време да си спомним за нея. Много от хората палят срещи на гроба й, казват, че на това магическо място се случват чудеса. Пожелават си здраве и сбъдване на желанията.

Хората си я спомнят като добър човек с отношение към всеки. В знак на почит към духовната й сила те оставят храна под сянката на любимия й орех.

Мълвата за чудесата на Ванга стига и Гърция. От южната ни съседка хората идват, за да се заредят с енергията на Рупите в подножието на Кожух планина. Ванга е смятала, че Рупите носят магическа сила и за това е приемала тук в тази къща стотици хора, които се нуждаят от помощта й

Близо до нея през годините е племенникът й Стоян Стоянов. Виждал е страданието на хората, които идвали при пророчицата.

„Веднъж си говорихме и моята съпруга беше там. И тя казва, вие имате по две деца вкъщи, а на мен на главата ми е целият свят”, каза  Стоян Стоянов, племенник.

Разказва, че когато Ванга видяла църквата "Света Петка" готова, промълвила, че е време да си ходи от този свят.

Вангелия Пандева Гущерова е родена през 1911 г. в Струмица. На 11 август се навършват 15 години, откакто нея я няма, но хората, докоснали се до силата и мъдростта й, не могат да я забравят. За пророчицата всички твърдят, че освен доброта, притежавала и голяма мъдрост.